De muskaatdruif (Frans: Muscat) is een druivensoort die vooral wordt gebruikt voor zoete witte muskaatwijnen. Er bestaan ongeveer 200 variëteiten, waarvan Muskaat van Alexandrië een bekend voorbeeld is. De meeste muskaatdruiven zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat van Alexandrië heeft een matig bedauwde, stevige schil. Het vruchtvlees is doorgaans knapperig en heeft een uitgesproken nootmuskaatachtige, vaak zeer zoete smaak. De oogst vindt plaats tussen juli en oktober.
De muskaatdruif stamt waarschijnlijk uit Turkije en werd in de Romeinse tijd verspreid over het Middellandse Zeegebied.
Dit druivenras staat bekend om zijn delicate karakter, frisse zuren en aromatische intensiteit. Kenmerkend is de zoete, bloemrijke geur en smaak, vooral in de vin doux naturel uit de Roussillon. Ook droge varianten, zoals de Muscats/Muskateller uit de Elzas, de Pfalz en Oostenrijk, behoren tot de beste. De Muscat blanc à petits grains wordt beschouwd als de meest verfijnde variëteit, gevolgd door Muskaat van Alexandrië. In andere talen staat deze druif bekend als Moscatel (Spaans), Moscato (Italiaans) en Muskateller (Duits).
Popup
Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.